Monday, May 23, 2016

TRIP KEKAWAN



Konsep utama kami ialah
KERJASAMA dan BANTU MEMBANTU.

Kami bantu uruskan trip seperti kawan bawa kekawan jalan-jalan macam tu, bukan seperti Travel Ejen yang uruskan semua. Oleh itu, biasanya kami hanya bantu uruskan GROUND (Penginapan, kenderaan, insurans, pergerakan); dan peserta akan beli tiket penerbangan dan beberapa persediaan lain (guidance utk beli tiket flight akan diberikan kpd peserta yang dah confirm/book trip).


BAGAIMANA TRIP KEKAWAN BERMULA?

Trip Kekawan bermula beberapa tahun lalu untuk membantu kami meneruskan dan mengembangkan DMK (Dana Madrasah Kemboja http://infaqkemboja.blogspot.com/) yang di asaskan oleh kami dalam membantu secara berterusan beberapa madrasah Quran & Fardhu Ain di selatan Kemboja yang daif. InsyaAllah sebahagian dari keuntungan trip-trip kami adalah untuk menampung kos DMK ini. Alhamdulillah, buat masa ini DMK telah dapat membantu 7 madrasah Quran dan pra sekolah Islam di sana (jumlah pelajar >1000 orang dengan 14 orang guru) sejak 2011.

Tripkekawan juga terlibat dengan program dakwah & kemanusiaan di Malaysia bersama PEKA (Pertubuhan Kembara Amal, https://www.facebook.com/sayaPeKA) yang merangkumi aktiviti untuk gelandangan, bantuan bencana alam, para asnaf, ibu tunggal, dakwah orang asli dan lain-lain Alhamdulillah.


Kelebihan TRIP KEKAWAN

  • Kelana / Travel Muslim
  • Trip santai dan agak bajet 
  • Destinasi menarik, kekadang unik dan pengalaman berbeza
  • Konsep kekawan & jemaah, bantu membantu antara peserta
  • Sebahagian keuntungan di salurkan kepada madrasah, dakwah & misi kemanusiaan


TRIP MANA SESUAI UNTUK ANDA?
ada 2 JENIS Trip iaitu

TARIKH TETAP
Sesuai untuk semua dan dapat cuti pada tarikh yang telah tetap. Lebih murah kerana kumpulan yang agak besar. Trip self drive dibantu oleh guide/pengurus trip kami. 

TAILOR MADE & TARIKH TERBUKA (OPEN DATES)
Sesuai jika ingin lebih "privacy", customised route, tarikh anda sendiri dan ada bajet lebih. Samada outings bersama keluarga anda sahaja, kawan2 dan kumpulan kecil. Kebanyakan trip termasuk pemandu.



TRIP 2016 & 2017

Sila KLIK DI DESTINASI untuk dapatkan info lanjut & daftar setiap trip tersebut.

video



NEW ZEALAND dari RM1450/org ground 



2017
  • 13-18 Mac 2017 (musim luruh, 5-15c) TUTUP
  • 20-25 Mac 2017 (musim luruh, 5-15c) TUTUP
  • 28 Aug - 2 Sept 2017 (musim bunga, 5-15c) 
  • 27 Nov - 2 Dis 2017 (musim bunga/awal panas, 5-15c)
  • 4 - 9 Dis 2017 (musim panas, 5-18c)
  • 11 - 16 Dis 2017 (musim panas, 5-20c

2018
  • 19-24 Mac 2018 (musim luruh, suhu 5-15c)
  • 27 Ogos - 1 Sep 2018 (musim bunga, 5-15c)
  • 26 Nov - 1 Dec 2018 (awal panas, 5-15c)
  • 3 - 8 Dis 2018 (musim panas, 5-18c)
  • 10 - 15 Dis 2018 (musim panas, 5-20c)

BALKAN + TURKI + EROPAH TIMUR 9 Negara



  • 5 - 16 April 2017 (musim bunga, 8-15c) TUTUP
  • 3 - 14 Mei 2017 (musim bunga, 8-18c) TUTUP

2018
  • 4 - 15 April 2018 (musim bunga, 8-15c)
  • 5 - 16 Sept 2018 (musim luruh, 10-20c)


EKSPEDISI SCANDINAVIAN + KUTUB UTARA


2017
  • 24 Mac - 3 Apr 2017 (awal musim bunga, 0 hingga 15c) TUTUP
  • 22 Sep - 2 Okt 2017 (luruh, 0 hingga 15c)
  • 6 - 16 Okt 2017 (awal winter, -10 hingga 10c)

2018
  • 24 Ogos - 3 Sept 2018 (musim luruh, 5-15c)
  • 5 - 15 Okt 2018  (awal winter, -10 hingga 10c)

EROPAH 7 NEGARA


  • 22 - 30 April 2017 (musim bunga, 8-15c)

2018
  • 25 Ogos - 2 Sept 2018

BERMINAT, NAK JOIN, PERLU INFO?
Sila klik di destinasi senarai di atas (atau di bawah) untuk mengetahui maklumat lanjut, itinerari, booking.

Jika ada kemusykilan atau perlu info lanjut yang tiada di blog kami ini, sila emailkan ke tripkekawan@yahoo.com


Sila KLIK DI DESTINASI untuk dapatkan info lanjut & daftar setiap trip tersebut.


New Zealand ber Motorhome

Swiss Alps. Eropah 7 Negara

Bosnia. Balkan 9 Negara

Ekspedisi Scandinavia & Kutub Utara


Aurora Borealis. Kutub Utara. Ekspedisi Scandinavia


EROPAH 7 NEGARA



SEKILAS PANDANG

Berkelana di 7 negara Eropah Barat (France, Swiss, Germany, Luxembourg, Nederland, Belgium, UK) dengan memandu sendiri. Hampir 2 minggu semasa musim bunga dengan cuaca menarik serta melihat keindahan alam Allah di Eropah, jalan yang cantik, sejarah , monument dan kemajuan negara Eropah barat dengan kebebasan pemanduan sendiri.


TARIKH TRIP
  • 22 - 30 April 2017 (musin bunga, 8-15c) TUTUP
  • 25 Ogos - 2 Sept 2018 (hujung summer, suhu 10-25c)
Tarikh-tarikh 2018 adalah tertakluk kepada perubahan. Kami jangkakan akan dapat confirmkan kembali tarikh trip sebenar; sekitar bulan Ogos atau Sep 2017 ini insyaAllah.



ISTIMEWA TRIP INI

·         Pengalaman memandu di jalan Eropah yang indah, pemandu berdisiplin & berkualiti tinggi

·         Menikmati keindahan alam semasa musim bunga dan cuaca selesa macam dalam air-cond.

·         Melihat tempat-tempat popular di Negara Eropah dan sejarahnya

·         Melawat muzium utama & popular di Eropah

·         Boleh shopping barangan berjenama pada kos yang lebih murah berbanding di Malaysia

·         Pengalaman memasak, solat berjemaah dengan peserta trip ini

·         Ziarah masjid dan bersama muslim di Eropah dan mengenali mereka.



HARGA (GROUND)

  • RM3750 seorang (dewasa & atas 2 tahun)
  • PERCUMA untuk bayi (bawah 2 tahun semasa bermula trip)
  • Harga berdasarkan kongsi 4 orang per kereta, atau 7-8 orang per van.




Harga termasuk

  • Penginapan Hotel bajet / apartment (twin/triple sharing)
  • Kenderaan sewa (kereta Ford Focus Manual atau setarafnya, kongsi 4 org per kereta. Atau Van 8 seater manual Merc Vito atau sekelasnya, kongsi 7-8 org per van)
  • Insurans Basic utk kendetaan sewa 
  • Feri atau EUROTUNNEL ke UK (pergi balik)
  • Sewa GPS dan buku panduan trip kami
  • Pengurusan Trip & Koordinasinya
  • Pengurus Trip bersama dalam kumpulan



Harga TIDAK termasuk

  • Tiket penerbangan ke PARIS. 
  • Refundable Security Deposit kenderaan (semasa nak ambil kenderaan)
  • Upgrade ke Full Insurance Coverage utk kenderaan
  • Makan minum (guide akan bawa/tunjuk tempat makanan halal)
  • Tiket masuk ke attractions dan kos aktiviti
  • Kos minyak, parking, tol kenderaan (share dengan rakan kenderaan di sana)
  • Lain-lain kos persendirian





BERMINAT & NAK DAFTAR?

Sila DOWNLOAD BORANG di sini (klik di sini), isikan dan ikut arahan dalam borang tersebut. 

(jika ada masalah download borang tersebut, sila emailkan NAMA, NO HP, EMAIL dan TARIKH & TRIP PILIHAN anda ke tripkekawan@yahoo.com)









ITINERARI



HARI 1.  PARIS > SWISS ALPS (LAUTERBRUNNEN)

Awal pagi (7am) berjumpa di Airport CDG Paris. Taklimat dan proses collect kenderaan.  Perjalanan ke Switzerland melalui highway bertol Perancis dan memasuki Swiss. Selepas melepasi border Swiss, terus jalan Pergunungan Alps yang cantik serta gunung ganang.

(NOTA : Jika penerbangan peserta tiba lebih awal, kami boleh bantu uruskan penginapan (kos tambahan) untuk malam tersebut beserta pengangkutan dari penginapan ke airport. )




HARI 2.  LAUTERBRUNNEN

Aktiviti bebas.
Peserta boleh naik ke Jungfrau (puncak tertinggi di Eropah) dan main salji – naik tren. Atau ke Murren menaiki kereta kabel dan tren. Atau boleh berehat di sekitar kawasan pergunungan ini.




HARI 3.  LAUTERBRUNNEN > METZINGEN > STUTTGART

Awal pagi bergerak masuk ke Germany untuk ke Factory Outlet Metzingan (antara terbesar di Eropah). Kemudian ke Stuttgart. Aktiviti bebas. (Boleh melawat muzium Porsche, muzium Mercedes Benz, atau membeli belah minyak wangi dan cenderahati di sekitar stesen keretapi.)




HARI 4.  STUTTGART > SINSHEIM > MANNHEIM

Bergerak ke Sinsheim Auto Technik Museum (antara muzium teknologi, automotif, permotoran, penerbangan dan alat perang yang terbesar koleksi di Eropah). Atau boleh ronda lagi sekitar Stuttgart. Bermalam di Mannheim.




HARI 5. MANNHEIM > LUXEMBOURG > AMSTERDAM

Bergerak ke ibu Negara Luxembourg. Antara tarikan ialah istana lama, melawat kilang & factory outley porcelain Villeroy & Boch (jenama premium terkenal di Eropah). Aktiviti bebas.  Petang bergerak masuk ke Nederland dan tidur sini (Amsterdam).




HARI 6.   AMSTERDAM > BELGIUM

Lihat kincir-kincir angin di Zaans Schans dan kemudian teruskan perjalanan ke perkampungan nelayan di Volendam. Boleh juga masuk ke Amsterdam dan naik kapal cruise dan Madamme Tussauds Wax Museum. Kemudian memasuki Belgium. Ke Brugge dan bandar lama ini ada river cruise serta pembuatan coklat Belgium. Boleh melihat proses pembuatannya.




HARI 7.  BELGIUM > UNITED KINGDOM

Akan ke Calais atau Dunkirk untuk menaiki feri memasuki UK. Selepas imigresen, akan ke Asford Factory Outlet. Kemudian bermalam berdekatan atau di pinggir sebelum London.




HARI 8.  UNITED KINGDOM

Boleh ke London pada awal pagi. Aktiviti bebas. Boleh lihat Buckingham Palace, Big Ben, London Tower Bridge, Madamme Tussauds Wax Museum London menaiki tren & bas. Lewat petang bergerak ke Folkestone.




HARI 9.    UNITED KINGDOM > PARIS

Awal pagi menaiki feri kembali ke Paris. Tiba di Paris, aktiviti bebas. Eifel Tower, Champ De Ellysse, Louvre Museum dan lain-lain tarikan yang banyak di sini. 6pm Trip Selesai.



TRIP SELESAI / TAMAT 





Thursday, April 21, 2016

TRIP BALKAN & EROPAH TIMUR 8 NEGARA


Negara Yang Di Lalui dalam trip ini (12 Hari 11 Malam)

  • BOSNIA HERZEGOVINA
  • MONTENEGRO
  • ALBANIA
  • MACEDONIA
  • BULGARIA
  • ROMANIA
  • HUNGARY
  • CROATIA


MENARIK DALAM KELANA INI

  • Menjejak dan mengambil iktibar dari sejarah empayar Rome, Byzantine dan Islam Uthmaniyah di Balkan & Eropah Timur
  • Melihat keindahan alam terutama di negara BALKAN yang MasyaAllah
  • Merasai keindahan silaturrahim antara muslim sepanjang perjalanan insyaAllah
  • Menziarah masjid2, madrasah dan pusat Islam sepanjang kelana
  • Pengalaman menyantuni penduduk Balkan & Turki yang friendly dan welcoming
  • Makanan2 lazat & halal (terutama Kambing Golek) yang lembut dan sedaappp...




PERJALANAN / ITINERARI (12 HARI)

HARI 1 : Tiba Sarajevo Bosnia. Ronda Sarajevo. 
HARI 2 : Sarajevo > Jablanica > Mostar > Kotor Montenegro (320km)
HARI 3 : Kotor > Budva > Bar > Tirana Albania (200km)
HARI 4 : Tirana > Ohrid > Bitola Macedonia (200km)
HARI 5 : Macedonia > Sofia Bulgaria (370km)
HARI 6 : Sofia > Sibiu Romania (470km)
HARI 7 : Sibiu > Budapest Hungary 
HARI 8 : Budapest
HARI 9 : Budapest > Zagreb Croatia (350km)
HARI 10 : Zagreb > Jajce Bosnia > Travnik (310km)
HARI 11 : Travnik > Sarajevo (120km)
HARI 12 : Sarajevo > flight balik.

Trip bermula dan tamat di Sarajevo International Airport. 

Nota : Kami akan advise flight info kepada peserta yang dah booking trip.


TARIKH

  • 5-16 April 2017 (musim bunga)  TUTUP
  • 3-14 Mei 2017 (musim bunga) TUTUP
2018
  • 4 - 15 APRIL 2018
  • 5 - 16 SEPT 2018


KOS 
  • RM 5550/dewasa (atas 12 thn)
  • RM4950/kanak2 (2-12 tahun)
  • RM500/bayi (bwh 24 bulan)

(Tarikh & Kos adalah tertakluk kepada perubahan)

NOTA : Jika berminat nak ke destinasi-destinasi ini dengan PRIVATE TRIP (minima 4 peserta per trip) dan tarikh anda sendiri, sila emailkan ke tripkekawan@yahoo.com


KOS TERMASUK
  • Penginapan bajet hotel atau apartment (twin/triple/quad sharing)
  • Pemandu persendirian muslim tripkekawan (seorang pemandu setiap van)
  • 6-7 peserta per van.
  • Kenderaan (van) : minyak, tol, parking, insurance dan cross border charges




KOS TAK MASUK
  • Kos penginapan, kenderaan di luar tarikh trip
  • Makan minum  (guide akan bawa ke restoran halal, dan sebahagian penginapan boleh masak)
  • tiket penerbangan (kami akan berikan info lanjut flight info dan pembeliannya selepas peserta dah diconfirm trip). bajet dlm RM3500/org return trip KL > Istanbul > Sarajevo > KUL. 
  • Tiket masuk & fee attractions dan aktiviti
  • lain-lain kos persendirian


BAJET SEMUA?
Dalam RM9-10K seorang (flight + ground + lain2)


PESERTA PER TRIP
Maksima 3-4 van per trip (18-30 orang peserta)




BERMINAT? NAK JOIN
  1. Sila emailkan NAMA, NO TEL, ALAMAT, NAMA TRIP & TARIKH TRIP ke tripkekawan@yahoo.com, dan kami akan emailkan kembali borangnya. 
  2. Isikan borang dan ikut arahan pendaftaran
  3. Booking RM200/org (non refundable)
  4. Terima email confirmation dan Panduan Peserta serta persediaan dan info tiket utk dibeli
  5. Bayar baki 3 bulan sebelum trip









Wednesday, April 20, 2016

EKSPEDISI SCANDINAVIA & KUTUB UTARA



DENMARK, NORWAY, NORTH ARCTIC CIRCLE & SWEDEN


InsyaAllah jom sama2 EKSPEDISI memandu untuk melihat keindahan alam ciptaan Allah dan doanya ia membantu membentuk kita menjadi hamba Allah yang hebat dan mengejar redha Allah sentiasa insyaAllah.

Kelana ini kita akan memandu sendiri kenderaan (kereta/van). Setiap kenderaan perlukan hanya 2 peserta yg memandu. Peserta solo pun di alu2kan dan nanti kami akan bantu grupkan bersama insyaAllah.



APA YANG MENARIK & UNIK?

  • Memburu Aurora Borealis (mcm gambar di atas)
  • Pengalaman memandu sendiri di negara Scandinavia
  • Merentasi dan memasuki Arctic Circle (kira kutub utara la)
  • Merentasi antara jalan2 terindah di dunia & di Eropah (seperti Trollstigen & Atlantic Road)
  • Menikmati pemandangan yang MasyaAllah indah & cantik semulajadi
  • Melihat tasik2 indah & fjord2 yang cantik di perjalanan
  • Menaiki feri2 dlm pergerakan di beberapa fjord indah
  • Pengalaman pelbagai jenis penginapan (hotel, apartment, campsite motel dan kapal)
  • Merasai kelainan musim di selatan kelana dan utara kelana (di selatan musim luruh (Okt) atau musim bunga (Mac) manakala di utara biasanya sejuk dan bersalji seperti di kaw kutub utara)
  • dan banyak lagi keunikan insyaAllah


Atlantic Highway Norway


TARIKH TRIP 
  • 24 Mac - 3 April 2017  TUTUP, PENUH
  • 22 Sep - 2 Okt 2017 
  • 6 - 16 Okt 2017
2018
  • 24 Ogos - 3 Sept 2018
  • 5 - 15 Okt 2018

  • Sila DAFTAR selewatnya 6 bulan sebelum trip bermula 
  • Pemilihan akan dibuat. Peserta akan diberikan keadaan & syarat2 ekspedisi. Peserta yang setuju dan terpilih akan dihubungi .
  • Pembayaran penuh 3 bulan sebelum trip.


KENAPA MAC, SEPT & OKT SHJ?
Kerana Mac & Okt & Nov adalah waktu paling tinggi kebarangkalian dan peluang untuk melihat Aurora Borealis ini insyaallah. Kami tak dapat jamin tapi dari rekod2 dahulu, macam tu la. Ini kerana waktu itu  malam sejuk (-5c hingga 5c) dan biasanya langit cerah kurang berawan menyebabkan Aurora berkemungkinan tinggi dapat di lihat lebih kerap & jelas. wallahu'alam.

Dan kawasan utara Norway & Sweden adalah tempat paling tinggi di dunia peluang & kebarangkalian untuk melihat AURORA ini, insyaALlah.


KOS GROUND

  • RM4350/orang (dewasa/kanak2)
  • PERCUMA untuk bayi (bawah 2 tahun semasa trip bermula)


KOS GROUND ini termasuk

  • Kos sewa kereta (saiz sederhana estate/wagon, manual. Boleh upgrade ke Auto Transmisi)
  • Insurans asas sewa kenderaan
  • Penginapan bajet hotel/cabin/apartment/kapal (twin/triple/quad sharing)
  • Guide dalam trip ini
  • sewa GPS dan buku panduan perjalanan serta senarai masjid & kedai halal



TAK MASUK

  • Flight ke Copenhagen Denmark (peserta terpilih akan di advise)
  • Makan minum semasa trip (samada kita masak sama2 atau makan di kedai halal)
  • Kos minyak, parking, tol & feri kenderaan
  • Yuran masuk aktiviti atau attractions dalam trip
  • Upgrade kenderaan dan insurans
  • Lain2 kos persendirian


BAJET SEMUA?
  • Dalam RM10-12K seorang (flight + ground + perjalanan + lain2)




ITINERARI PERJALANAN


  • HARI 1 : Trip mula 8am di Copenhagen Denmark. Free & Easy
  • HARI 2 : Copenhagen > Oslo Norway
  • HARI 3 : Oslo > Aurlandsfjord > Trollstigen
  • HARI 4 : Trollstigen > Atlantic Road
  • HARI 5 : Atlantic Road & Trondheim
  • HARI 6 : Trondheim > Arctic Circle > Rokland (memburu Aurora)
  • HARI 7 : Rokland (memburu Aurora lagi)
  • HARI 8 : Rokland > Sundsvall
  • HARI 9 : Sundsvall > Stockholm
  • HARI 10 : Stockholm
  • HARI 11 : Stockholm > Copenhagen. Trip tamat 8pm insyaAllah

NOTA
Oleh kerana kelana ekspedisi ini melibatkan banyak pemanduan dalam keadaan sejuk dan mungkin bersalji, peserta hendaklah memberikan kerjasama dan berjemaah penuh dalam bantu membantu, memandu dan disiplin dalam solat & akhlak2 Islam insyaAllah.


BERMINAT NAK JOIN KELANA NI?

  1. Download borang (KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD BORANG). Download, isikan dan kembalikan seperti arahan di borang pendaftaran.
  2. Jika tak dapat Download borang seperti LINK di atas,  Sila emailkan kami di tripkekawan@yahoo.com dengan info anda (Tajuk Ekspedisi, Nama Penuh, Alamat, No KP, No Tel) sebelum 1 MEI 2016 ini.
  3. Team Ekspedisi kami akan buat pemilihan.  Kami akan berikan CONDITIONS OF EXPEDITIONS dan jika bakal peserta yang bersetuju dan bersedia untuk menerima conditions dan cabaran ekspedisi sahaja yang di terima.
  4. Peserta terpilih akan diberitahu sebelum 1 JUN 2016. Peserta tak terpilih akan dikembalikan penuh bayaran booking mereka.
  5. Tips, advise, persediaan akan diberikan kepada peserta terpilih.
  6. Baki bayaran trip 3 bulan sebelum trip.


Trollstigen Norway

Peserta yg mengejar aurora

cuaca bawah paras beku di kutub utara